Om Center for Digital Velfærd

Center for Digital Velfærd (CDV) er et forskningscenter ved IT-Universitetet i København bestående af forskere fra alle tre af universitetets institutter: Business IT, Digital Design & Computer Science. CDV-forskerne samarbejder inden for ITU såvel som med eksterne interessenter omkring forskningsemner og projekter relateret til digitaliseringen af velfærdssamfundet. Find en fuld oversigt over CDV-forskere her. 

CDV bidrager med fremragende, tværfaglig forskning inden for offentlig digitalisering og undersøger og italesætter sammen med sine medlemmer, hvad det vil sige at leve, lede og arbejde i et digitaliseret velfærdssamfund. CDV har til formål at påvirke udviklingen af det digitale velfærdssamfund i overensstemmelse med bæredygtige og demokratiske principper ved at levere den nyeste forskning til den akademiske verden, den offentlige debat og beslutningstagere.

CDV's strategiske retning er dannet af et kollektivt ledelsesteam, bestående af med-ledere Irina Papazu, Sisse Finken, Louise Harder Fischer & Cancan Wang. Cancan Wang er nuværende centerrepræsentant, Kitt Plinia Nielsen er strategisk projektleder (p.t. på barsel) og Line Nykjær Johansen er barselsvikarierende strategisk projektleder. Desuden består CDW af eksterne medlemmer på tværs af offentlige, private og civile sektorer. Find en fuld oversigt over CDVs eksterne medlemmer her.

CDV er organiseret omkring tre tematiske spor inden for digital velfærd, hvor CDV-medlemmer fordyber sig i aktuelle forskningstendenser og -emner, ledet af CDV-forskere, såvel som center arrangementer, der er skabt i samarbejde med vores eksterne interessenter for at sikre, at centret eksisterer i overensstemmelse med samfunds- og industriudviklingen. Medlemmer af CDV inviteres til at deltage i alle CDVs tematiske aktiviteter (hvoraf der vil være ca. 6 pr. semester) og center arrangementer (ca. 1-2 pr. semester).

De 3 tematiske spor i 2024 er:

 

Digital world map

CDV Tema #1: 'Globale sammenligninger og samarbejder inden for digital velfærd'

Ledet af lektor, Irina Papazu og lektor, Cancan Wang

Digitaliseringen af den danske offentlige sektor er i stigende grad drevet af international konkurrence, da en række lande alle stræber efter at være nummer ét på de internationale ranglister. Det har gjort ’mere’ digitalisering til et mål i sig selv, da Danmark ikke er villig til at risikere at miste sin internationale status som digital frontløberstat.

I dette tema vender vi vores kritiske, nysgerrige og empirisk interesserede sensibilitet mod at undersøge implikationerne af dette globale kapløb, mens vi diskuterer både de risici og det innovationspotentiale, der kan følge af disse ambitioner.

Vi er endvidere interesserede i det intense arbejde med videndeling, der foregår på tværs af grænser og mellem lande, som vi normalt betragter som meget forskellige, og i at undersøge dynamikken og konsekvenserne af denne deling af 'best practice' i offentlig digitalisering på tværs af grænser.

På den måde interesserer vi os også for ændringerne i den digitale velfærds betydninger og institutioner, efterhånden som de udvikler sig med global konkurrence og samarbejde om offentlig digitalisering.

 
Doctor in front of computer

CDV Tema #2: 'Automation indenfor sundheds-, omsorgs- og socialsektoren'

Ledet af lektor, Sisse Finken

Med dette tema fokuserer vi på automatisering af sundheds- og omsorgsydelser og/eller arbejde og de forskellige forskydninger, der følger med sådanne nye teknologiske konfigurationer, når de introduceres eller forestiller sig at blive introduceret til offentlige og private miljøer inden for sundhed og omsorg. Vi er særligt interesserede i, hvilke effekter automatisering har på professioner, der arbejder inden for sundheds-, omsorgs- og/eller socialsektoren og på borgere, der er i kontakt med disse sektorer. Mere præcist er vi interesserede i at undersøge, hvordan sundhed, omsorg, arbejde og fx sygdom konfigurerer og kommer til at tage nye former, der fremmer ny praksis, kompetencer og værdier for både borgere og professioner inden for sundhed og omsorg.

Vi vil udforske automatiseringens rolle på forskellige domæner – f.eks. i diagnostisk arbejde, smarte huse og socialt arbejde – og stil kritiske spørgsmål som: hvem understøttes af teknologien, hvad og hvem er in- eller udelukket, hvilke etiske betænkeligheder rejser det for hvem og hvornår, og f.eks. hvad skal teknologien trænes i?


Figures in front of yellow sign reading artificial intelligence

CDV Tema #3: 'Fremtidige implikationer af teknologisk vs. social rationalitet i organisatoriske omgivelser' 

Ledet af lektor, Louise Harder Fischer

Under de digitale og generative teknologiers indflydelse ændrer typen af arbejde og job sig hurtigt, da nye teknologier transformerer arbejde, arbejdsliv og det samfund, vi lever i. Den overordnede interesse for dette tema er at forstå, hvordan man fremmer trivsel og livskvalitet som grundlæggende aspekter af digitalisering og digital transformation.

I de tematiske aktiviteter vil vi sigte mod a) at fremme en dybere socioteknisk forståelse af det indbyrdes afhængige forhold mellem mennesker og teknologi, b) at fremme samfundsmæssige behov ved at tilvejebringe viden til udvikling og design af intelligente teknologier, der fungerer i harmoni med det menneskelige arbejde, c) og undersøge måder at afbøde risici, herunder uligheder, der opstår ved at arbejde på grænsen mellem mennesker og teknologi.

Vi vil mødes til møder og rundbordssessioner for at udføre tværfaglig forskning i samarbejde med industrien, kommuner og andre interessenter. Vi søger svar på hvordan disse aktører kan opretholde økonomisk konkurrenceevne, fremme arbejdstagernes velvære og livskvalitet og belyse og problematisere de nye sociale og økonomiske konsekvenser af de teknologiske innovationer, der former sig i fremtidens job og arbejdspladser.

Det forskningsmæssige fokus for dette tema kombinerer perspektiver, metoder og viden fra design, informationssystemer, datalogi, økonomi og samfundsvidenskab i jagten på en dybere forståelse af, hvordan menneskelige behov kan opfyldes og værdier respekteres midt i en grundlæggende digital og samfundsmæssig transformation.

Meeting room

Vores rådgivende organ (Advisory Board)

  PhD and partner Tobias Bornakke